söndag, augusti 12, 2007

Mer om Tunisien och fler bilder





Ovan: Bellevue i Tunis. Området där vi bodde.

Bellevue är ett område i Tunis vid den stora bangården, som ursprungligen var byggt för franska tjänstemän under kolonialtiden. Nu för tiden bor det nästan bara Tunisier där, men en del av de gamla franska husen finns kvar, som det på foton högst till vänster ovan.


Bardoumuseet. En massa historiska föremål från Karthage, Rom m.fl.

Två saker slog mig när jag var i Tunisien. Två saker som man egentligen vet men inte tänker på direkt, om man är i min situation till vardags, d.v.s. nordeurope och vit. Den första saken var vatten. Vatten tar vi för givet här i Sverige. De flesta vet väl att vatten är en bristvara. Men inte här, det är ju där borta någonstans. Här sätter vi på vatten och fyller badkaret efter jobb. Eller så diskar vi i rinnande vatten och glömmer stänga av det när vi är klara. I södra Tunisien, på Djerba, gick inte det. Inte så att det inte gick etiskt/moraliskt. Nej, mellan 8 på morgonen och ett par timmar frammåt, kom det inget vatten ur kranen alls. I bästa fall droppade det. För dem som vi bodde hos var inte solsken synonymt med fint väder. Tvärtom.

Den andra saken som slog mig, är att du kommer undan med mycket mer som vit. I Tunisien plankade vi in på ett fint hotell och badade i poolen. Vi gick in genom ett staket på baksidan vid havet och gick rakt förbi en vakt som stod och kollade så att ingen skulle planka in det hållet. Han tittade oss i ögogen och sa inget. Jag är vit, Silvia är visserligen inte vit, men ser inte ut som en arab och kom med en vit man och Salim måste han ha tänkt, är nog Spanjor eller Europe av något annat slag.

Inga kommentarer: