fredag, februari 13, 2009

Konserter jag är glad att jag såg

Immortal Technique på mejeriet i Lund. Som Dead Prez, fast äkta och inte töntar. Till skillnad från "vi e gangster, vi lovar", nämnda ovan, satt Felipe Coronel faktiskt i fängelse i USA och läste Marx i fängelset. Inte för att det spelar någon roll. Han gör ingen grej av det heller. Dessutom kan han rappa och är en brutal battle-rapper. Gåshud till nio av tio låtar. Det var tio år sedan jag var på en konsert med sånt tryck och röjj. Felipe Coronel är världens argaste man.

Manu Chao är hippien som förkroppsligar Barcelona, upptäckte jag när jag bodde i Barcelona 2004. Han spelade dock aldrig i stan då, delvis pga en incident på en utomhuskonsert tidigare. Tydligen försökte miljontals människor få en glimt av den lille mannen när han spelade med sitt band. Det slutade i upplopp och plundring av affärer, välta fordon etc. Som tur är gick det lugnare till i Baltiska hallen i Malmö. Synd att man skulle upp 6 morgonen därpå bara.

Eek a Mouse är en artist man borde se om man inte har gjort det. Ni som inte sett honom i verkligheten kommer att bli förvånade. Man föreställer sig gärna en liten skinntorr gubbe, typ som Lee Perry, med huvudet från skivomslaget på. Med jättegluggen. Icke. In på scenen kommer en jättestor man, med jättestora muskler. Jag antar att jag inte var den ända som trodde han skulle bära in extra högtalare eller något annat tungt. "Bidi-bidi-bong-bong-gidi-beng-beng". Jättemannen skuttar omkring på ett rätt fjolligt sätt med den speciella rösten i över tre timmar. Jag hade träningsvärk i flera dagar i dansmusklerna.

Och det för mig in på nästa konsert, med Lee Perry. Mannen från den legendariska svarta arken. Som han själv brände ner för att han inte gillar när folk snokar. Eller? Det finns många historier om sjuka saker denna lille man har gjort. Han lovade bland annat en journalist att mörda Bob Marley, för att denne har stulit Lee Perrys karriär. Detta var för typ fem år sedan. Jag och många andra såg fram emot att se honom spela på Hultsfred, om det var 1999 eller 2000. Minns inte exakt. Efter en stund över den utannonserade starttiden för konserten kommer en kvinna ut på scenen och säger lite osäkert att Lee perry tydligen har försvunnit. Och han går inte att finna någonstans. Ingen är förvånad. Det går säkert en timme. Sedan dyker han upp. Då utklädd till stålmannen. Med tights och allt. Och en kungakrona på huvudet, full med dollarsedlar. För medan han var borta, har han avsatt vårt kungahus, berättade han. Tydligen, fick jag höra senare, så hade en artist från ett känt svenskt skaband, kommit fram till LP backstage strax innan konserten och försökt ta honom i hand, eftersom att detta var en av hans stora idoler. Det fungerade inte så bra, så LP flydde, rakt ut i skogen.