tisdag, maj 27, 2008

5 tips på lunch i Malmö

Här är fem utmärkta ställen i Malmö att luncha på:

di Penco, Roskildevägen 3 (bakom stadsteatern). Platsen är inte direkt sexig, bakom teatern och gamla ip, men här serveras stadens bästa pasta! Utmärkt färsk pasta till ytterst överkomliga priser. Inkl. hembakt färskt bröd. Har även take away.


Musashi, Möllevångstorget 6. Mitt på Möllevångstorget. Skönt alternativ att kunna dricka fläderblomssaft och ta ett par sushibitar och samtidigt kunna steka sig i solen på Möllevångstorget, utan att behöva dricka öl eller äta äcklig pubmat. Här finns även en del andra rätter utöver sushi. Fråga personalen.

Asien, Ystadsgatan 17. Här lagar Malmös hemligaste kock Lan Thi Be Tu, fantastiska Vietnamesiska soppor. Här är en recension med lite matbilder, som verkar ha uppskattat maten. Här slipper du den försvenskade obligatoriska rätten fyra små rätter till fördel för dig. Soppor med starka kryddor, skivat tunt fläsk som smälter i munnen på dig eller fantastiska fiskrätter. Servicen är snabb och priserna väldigt låga. Hit vill man komma tillbaka redan nästa dag!

Meze Falafel nr 1, Engelbrektsgatan 13. Falafeldynastin Falafel nr 1 rustade förra året upp Falafel nr 1 på Bergsgatan till att bli mer än restaurang än ett fyllehak för Möllans nattpigga. Nu har man slagit upp dörrarna för en ännu mer riktig restaurang inne i stan, där internetkafeet Cyberspace cafe låg tidigare. Libanesisk lunchbuffé med allt som finns på menyn annars, för 69 kr. Perfekt om man är i stan och inte vill äta på McDonalds eller någon annan hundmat ovärdig människor. Väldigt fräscht uppdukat med varmt, grönsaker, såser och tilltugg. Falafel & kebab och så + alla såser som man inte vill missa, homous, baba ganoush, aubergineröra, vinbladsdolmar etc. Inredningen går lite mer i någon form av mellanöstern/mahgreb-tema än kusinen på Möllan.

Greken i saluhallen, lilla torg. Detta skulle kunna vara den absolut bästa lunchen i Malmö. Här blir du serverad helt vegansk (om du nu föredrar det) lins- eller bönsoppa för 30 kr. Om du inte blir mätt får du påfyllning. Kommer du vid lunch kanske du får slåss för en plats, men det kan det vara värt. Det går snabbt, det är billigt, nyttigt, väldigt gott och du blir mätt. Vad mer kan man kräva? Frågan är bara ifall de kommer att få vara kvar där de är nu. Tydligen är ett lyxhotell för kringresande affärsmän att föredra framför en levande innerstadsmiljö och mångfald.

måndag, maj 26, 2008

Trögt väder och NBA slutspel.

Efter att det började se väldigt ljust ut i början av maj, har sommaren tagit lite semester nu i slutet av månaden. Tur att det är NBA slutspel, så att alla arbetslösa, skiftsarbetare och studerande basketfans har ett alibi att sitta framför datorn och se på basket (eller tv om man har rätt kanaler). Vill du tanka basket kan jag tipsa om en polsk (?) sida på nätet, Davka.info. Man kommer rakt in i ett forum där torrenterna ligger på startsidan, utan att behöva regga sig eller oroa sig för ratio eller annat bökigt. Just nu sitter jag och tittar på en väldigt underhållande match mellan San Antonio och Lakers. San Antonio ligger för tillfället under med 0-2 i matcher, men det ser bra ut i halvlek för SA i halvlek i match tre. Annars hoppas jag på en 80-retro final mellan Boston och Lakers. Skulle bli ack så mycket mer underhållande med en final med Kobe och hans Lakers mot Bostons All-starlag, än den fruktansvärt effektive, men kroniskt okarismatiske Tim Duncan och hans fjorårs-mästarlag. Även om Manu Ginobli & Tony Parker är en fröjd att se spela.

Om du vill hålla koll på basketen i USA, men inte orkar läsa NBA och ESPN på engelska (den senare att föredra framför den första), finns det två bra svenska basketbloggar att hålla koll på. Basket är en drog, samt Hoop dreams. Båda värda ett besök. En annan intressant sida med rykten kring NBA är Hoopshype.com. Just nu kan man läsa att Noah, Bulls rookie med det fluffiga håret och en svensk mormor, har blivit arresterad för att ha druckit alkohol offenligt. Det visade sig senare att han hade holk på sig, när han blev tullad på polisstationen. Nu måste han betala böter. Så kan det gå.

lördag, maj 17, 2008

Jag har placerat min blogg i
Malmö
på bloggkartan.se för att den ska få lite mer uppmärksamhet...

Vad det någon som trodde annat? (Wu Tang ställer in...)

Wu Tang skulle spela i Malmö, sades det tidigare i vår. Häftigt. Men fanns det någon som trodde att det verkligen skulle bli av? Jag skämtade om det med några vänner; De kommer ställa in. Och de ställde mycket riktigt in. Se notis från kingsize. Däremot ska Three 6 Mafia spela på inkonst nästa vecka. Ni vet, Sippar på sirap. Missa icke! I Folkets park (Malmö) kommer den gamle reggaegubben Jimmy Cliff underhålla Malmös sommarpublik mitt under fotbolls EM, 2 juli. Och fotbolls Em kommer ju spelas i sommar. Tipset är att ta till Folkets park och se matcherna där, med alla andra på storskärm, med ett par kalla öl. Därmed har allsvenskan tagit paus. Skönt. Slipper man lida för att di blåe spelar uselt, åtminstånde under ett par veckor. Och vädret har ju varit underbart och ska tydligen förbi hela sommaren. Malmö ip för alla som spelar basket är ett måste. Vi tar uppehåll från basketen på högskolan. Det verkar som om huset (MAH) redan har tagit semester. Inget varmvatten i duscharna och ingen ventilation i hallen. Det går knappt att gå in där dagtid. Men eftersom att det är så fint väder så spelas det utomhus istället.