tisdag, augusti 28, 2007

Äntligen höst...(Tips)

Det låter lite sjukt att säga det (eller skriva det), men jag är rätt glad ändå för att hösten är här. Sommaren har ju inte varit någon succé ändå. När det är höst vet man åtminstånde att det ska vara dåligt väder, blåsigt och kallt. Man blir inte besviken. Tänk på alla vänner man får träffa igen, utifall att man är student som jag. Eller alla tv-serier som börjar igen, som man kan tanka! (givetvis stödjer eller uppmanar jag inte till detta brott!)
Heroes (24/9), Lost (27/9), Prison break (17/9), Eureka (redan startat) mfl. Kolla Tv.com för mer info...

Klubbarna i stan startar upp igen (bara Debaser som gått runt i sommar ändå). Manu Chao samt Pablo Fransisco, 11/9 (Baltiska hallen) respektive 16/10 (Slagthuset) kommer till Malmö. Hoppas att du har fått tag i biljetter!

Basketsäsongen i USA (NBA) startar igen (30 oktober). Och sist men inte minst, vi har börjat spela basket igen på högskolan. I Lärarhögskolans idrottshall i Malmö spelar vi, precis som förra terminen, måndagar och onsdagar 20.00 tills vi inte orkar mer. Vi började redan i måndags. Det var jättekul. Hela tolv personer dök upp första gången, innan terminen ens startat. Inte dåligt. Kolla If Academs hemsida för info om tider och andra arrangemang om du är intresserad av att komma på någon av verksamheterna.

torsdag, augusti 23, 2007

Byta lägenhet?

Jag tänkte att jag kunde utnyttja min egen sida för att annonsera för mig själv, lika bra som att betala någon annan för att göra det. Vi skulle behöva en större lägenhet. Vår har gått och blivit för liten. Har du en trea eller större i Malmö? Vi skulle gärna byta i så fall. Förutsatt att den uppfyller vissa önskemål osv.

Vad har vi?
2a Augustenborg (1,5 vån) MKB
55 kvm
Helkakelsbadrum m badkar
Träparkett i vardagsrum/40 talsstuk
Balkong m kvällsol
Nyrenoverat kök/nya vitvaror (ca 1 år sedan)
Nymålade väggar/tak/lister

Vad vill vi ha?
3a eller större i Malmö
Inte 1 vån.
Inte bullrig väg
Inte ytterområden
Fräsch (inte inrökt)

Gärna:
Badkar
Balkong
Hiss

Intresserad?
Maila: martin_sjobeck@yahoo.com

måndag, augusti 20, 2007

Filmer från Tunisien


Småvägar på Djerba


Kväll på taket.


Ajajaj.


Upptagen parkeringsplats.

söndag, augusti 12, 2007

Mer om Tunisien och fler bilder





Ovan: Bellevue i Tunis. Området där vi bodde.

Bellevue är ett område i Tunis vid den stora bangården, som ursprungligen var byggt för franska tjänstemän under kolonialtiden. Nu för tiden bor det nästan bara Tunisier där, men en del av de gamla franska husen finns kvar, som det på foton högst till vänster ovan.


Bardoumuseet. En massa historiska föremål från Karthage, Rom m.fl.

Två saker slog mig när jag var i Tunisien. Två saker som man egentligen vet men inte tänker på direkt, om man är i min situation till vardags, d.v.s. nordeurope och vit. Den första saken var vatten. Vatten tar vi för givet här i Sverige. De flesta vet väl att vatten är en bristvara. Men inte här, det är ju där borta någonstans. Här sätter vi på vatten och fyller badkaret efter jobb. Eller så diskar vi i rinnande vatten och glömmer stänga av det när vi är klara. I södra Tunisien, på Djerba, gick inte det. Inte så att det inte gick etiskt/moraliskt. Nej, mellan 8 på morgonen och ett par timmar frammåt, kom det inget vatten ur kranen alls. I bästa fall droppade det. För dem som vi bodde hos var inte solsken synonymt med fint väder. Tvärtom.

Den andra saken som slog mig, är att du kommer undan med mycket mer som vit. I Tunisien plankade vi in på ett fint hotell och badade i poolen. Vi gick in genom ett staket på baksidan vid havet och gick rakt förbi en vakt som stod och kollade så att ingen skulle planka in det hållet. Han tittade oss i ögogen och sa inget. Jag är vit, Silvia är visserligen inte vit, men ser inte ut som en arab och kom med en vit man och Salim måste han ha tänkt, är nog Spanjor eller Europe av något annat slag.

fredag, augusti 10, 2007

Min apple-önskelista

För ett tag sedan tog jag steget tillbaka till Mac efter ett par års exil med diverse PC datorer som bara gjorde mig deprimerad. I Vintras köpte jag en iMac. Jag älskar! Det har aldrig varit lättare/roligare att använda sin dator till arbete, tanka film/musik, blogga etc. Aldrig mera PC!

Här är min topp 3 önskelista med Appleprodukter:

  1. iPhone. Många har gnällt på den och ännu fler har hyllat den. Jag vill ha! Framtiden börjar närma sig. Synd att den inte har släppts i Sverige än.
  2. iPod 80gb vit + Bose Sounddock vit. Så snyggt. Så lite plats tar det och Bose gör erkännt bra ljudprodukter.
  3. Nya iMac. Som den gamla, fast ännu bättre. Tunnare dator och upphottad prestanda. Nytt tangentbord helt i aluminium som är mycket mindre. När jag köper en ny blir det en sådan, ifall det inte kommit ännu bättre. Visserligen var den helvita snyggare, men den nya är vassare och helt i aluminium/glas. Varför köpa något stansat Pc-skit som aldrig vill som du vill? Den nya ligger dessutom under vad den gamla iMacen gjorde i pris.
Om du skulle vilja köpa något av detta till mig, eller till dig själv/någon annan, klicka på länkarna i önskelistan ovan eller tryck på bannern ner till på min blogg. Applestore har UPS-leverans som kommer nästa dag, ifall varan finns på lager, utan extra kostnad (vid köp över en viss summa).

Nya iMac.

onsdag, augusti 08, 2007

Bojkott!

I april var jag jätteentusiastisk över att en ny allsvensk säsong skulle starta. Nya tag för MFF. Vi började samla ihop vänner som skulle gå på matcherna tillsammans och det började bra med 4-0 mot AIK 28 april hemma. Vad som sedan hände? Ointresserade spelare? Skador? Det får någon annan avgöra. En sak vet jag. Jag lägger häldre mina pengar på något annat. Resten av publiken borde göra det också, tills MFF tar sig i kragen och visar lite glädje. I Italien t.ex. har publiken mer att säja till om och kan påverka lagen, inte enbart genom läktarvåld och liknande, utan genom att bojkotta sitt lag när de anser att de spelar utan hjärta. Nazi-idioterna i Lazio protesterade mot sitt lag som de ansåg spelade för dåligt och applåderade/skrek inte när de gjorde mål och fick med sig hela läktaren. Något så extremt lär väl aldrig hända i lagom-Sverige. Men jag har betalt tillräkligt detta året för att gå hem sur och besviken med en förstörd dag i bagaget efter varje match.

lördag, augusti 04, 2007

Önskeresor

Nu har jag precis satt mina fötter på den Afrikanska kontinenten för första gången. En barndomsdröm. Ända sedan jag var liten har jag velat åka till Afrika. Men jag skulle vilja åka lite mer till det svarta Afrika, lite mer söderut också. Tunisien är ju Afrika, men samtidigt så känns det inte riktigt som Afrika. Hur som helst. Här är lite andra platser som jag skulle vilja åka till:
  1. Mali och andra platser i Afrika. Mali har en jättespeciell kultur och musik med mycket starka anor.
  2. Kuba. Behöver jag förklara mig? Måste åka innan Castro dör och USA invaderar landet.
  3. New York. Det stora äpplet. Shoppa!
  4. Ost Asien. Vietnam kanske? Har aldrig varit i Asien.
  5. Paris. Romantikernas huvudstad.
Andra platser som jag också vill åka till; San Fransisco, Costa Rica, Brasilien, London, Italien, Spanien, Syd Afrika, Egypten, Australien, Madagaskar. Synd att man inte är rik och har massor med tid över. Man får försöka plocka de ställena där man känner någon så att man slipper alla turistfällor och misstag och verkligen får se någonting. Sedan blir det ju billigare också.

fredag, augusti 03, 2007

...och äntligen hemma i Malmö

Nu är vi så äntligen hemma i Malmö från allt resande igen. Efter att ha släpat oss genom Stockholm, med alldeles för mycket bagage, till centralen och sedan suttit ett antal timmar på ett överfullt intercitytåg som helt saknade luftkonditionering är vi äntligen hemma i Malmö igen. Blommorna var döda. Men det kan jag leva med. Nu har vi lite att ta igen. Simpsonsfilmen, århundradets viktigaste film samt Transformers måste ses på bio. På söndag kommer det hem folk och firar mig. 26 år har jag överlevt redan. Sedan kommer jag att få besök av de som vi besökte i Stockholm och sedan är det ju Malmöfestivalen. Gratis är bra. Mycket bra för mig just nu. Jag är nämligen mycket nära att bli försatt i personlig konkurs.

torsdag, augusti 02, 2007

Tillbaka i Stockholm

Nu är vi tillbaka i Stockholm igen och då är det jacka som gäller. Kallt var det här. Moln och under 20 grader. Brr. Skönare i Tunisien helt klart. Fast Sverige har en den fördelar trots allt. Man slipper bli mobbad för att man använder bilbälte. Och det tar inte en timme att köpa en tröja. Bara lämna fram kortet, ingen förhandling och skådespel. Det är visserligen kul att bråka om priser med försäljare, men ack så tidsödslande. Vi tog en sväng på stan i Stockholm idag och shoppade lite på Skank och Adidas Store samt tog en fika. Vi behövde koffein efter en helt sömnfri natt. Vi flög från Tunis halv fyra och bytade flyg i Frankfurt, så det blev inte så mycket sömn i natt. Imorgon ska vi ta tåget hem till Malmö och ge oss på tvätt och städning direkt. Sen på söndag kommer det folk hem och firar mig på min 26 årsdag. Så än blir det ingen vila.