onsdag, juni 27, 2007

Dagens tips (heja di blåe)

När solen lyser med sin frånvaro, svensk sommar som det är och MFF spelar som de gör, (man kanske skulle börja heja på Landskrona istället, då blir man i alle fall inte besviken) en bunke legoknektar som saknar hjärta för Malmö, får man hitta andra ljuspunkter. Hela sommaren bjuds det på konserter och teater runt om i Malmö, i Pildammsparken, stapelbäddsparken, Ribersborg, folketspark och en del andra ställen helt gratis med Sommarscen Malmö. I veckan var jag, Silvia och min mamma och såg Carmen på Pildammsteatern. Vi hade inte direkt tur med vädret, men arrangörerna sålde regnkappor så man slapp bli våt. Musikal och dans. Och mer blir det. Massor. Kolla programmet [här]. Här är några smakbitar. Den 20 juli uppträder den kubanska dansgruppen Retazos på Pildammsteatern och den 21 juli kommer en dansfestival att äga rum i västra hamnen, med dansare från Spanien, Kuba och Skandinavien. Den 30 juli kommer A bossa electrica och Carla Alexandar sambamuffin sound system, Sveriges främsta sambatolkare A Bossa Electrica, med Miriam Aïda i förgrunden, [och] bjuder upp till hårdsvängande samba och bossa på pildammsteatern. Den 1 augusti kommer Tinariwen från Sahara och spelar Afrikansk rock och blues på Pildammsteatern. Och den 12 augusti kommer jazzartisten Avishai Cohen till ovan nämnda scen. Detta och massor mer. Varför betala 100 kronor i inträde till malmö stadion, + öl och snacks på stadion och ev. öl + pizza före, när man kan se massor med bättre underhållning helt gratis?

tisdag, juni 26, 2007

Sommar och sol, eller midsommar 2007.

Någon föreslog att midsommar skulle flyttas, eftersom att det alltid regnar på midsommar. Då svarade någon annan att det isåfall borde bli februari som midsommar skulle firas, eftersom att det är minst nederbörd då. Kanske låter lite drastiskt. Midsommar i år åkte jag och Silvia upp till min pappas hus norr om Kristianstad tillsammans med sju andra. Det skulle egentligen ha varit många fler, men de andra hoppade av i sista stund. Och det kanske var tur, eftersom att det hade blivit svårlöst annars med plats. Det regnade nästan hela helgen och vi satt under ett tak utomhus, med begränsad plats. Men det gjorde inte så mycket. Det var till och med lite småmysigt att sitta under taket och titta ut på regnet. Vi grillade både fredag och lördag och satt ute och drack wiskey och annat till småtimmarna. På lördagen var till och med några nere vid sjön och badade.

torsdag, juni 21, 2007

Anekdot om arbetarrörelsen

Jag hittade ett roligt tidningsutklipp i en lokaltidning i Åstorp hos den lokala hembyggdsföreningen, när jag och några i min grupp i skolan var och rekogniserade för en exkursion som vi skulle hålla för vår klass.

Det har berättats från den tiden, att en fackförening verkligen en gång lyckades att för ett av sina möten hyra Joh. P. Nilssons sal, som annars huvudsakligen användes för religiösa sammankomster. Ägaren hade vid det tillfället försummat höra sig för angående mötets karaktär, vilket i och för sig var en allvarlig förseelse. När emellertid en skara fackföreningsmedlemmar från Hälsingborg, som kommo på besök, marscherade upp i möteslokalen, förstodo borgarna i samhället vad klockan var slagen. Lokalens ägare underrättades genast om den stora skandalen, att han hyrt ut predikolokalen till socialisterna. Med andan i halsen for ägaren upp för trappan, ryckte i dörren och skrek: ”Ut, socialister”. Men det var för sent, dörren var barrikaderad med ett bord och på bordet hade man placerat tre av de tyngsta fackföreningsmannarna. Det var ingen annan råd än att låta mötet fortsätta till slut. Men det var den gången, det lyckades. Berättelsen ger en bild av läget innan arbetarna lyckades fullborda sitt folkets hus år 1905.

Det var då det, när den officiella arbetarrörelsen fortfarande gav sken av att vara kämpande, utöver att lite för syns skull, av pricipskäl, sätta sig emot en borgerlig regering, som LO gör idag. Sedan fick de sitt folkets hus i Åstorp och skapade tillsammans med de "lokala borgarna" en korporativism och samförståndsanda av sällan skådat slag, som de fortfarande kallar för "Åstorps andan". Och i resten av kungariket hade de nästan ett sekel av obryten politisk makt. Jag väntar fortfarande på att LO ska "upp på barrikaderna" och barrikadera sig i byggnader av olika slag, med måttlig spänning.

onsdag, juni 20, 2007

Dagens tips.

Jag tänkte passa på och tipsa om lite intressanta och användbara sidor på nätet. Först ut är Worldmapper, där man kan se världen i form av kartor (366 olika) där de har anpassat storleken på varje land efter den data som kartan redovisar. Ger perspektiv på hur vi i världen har fördelat våra resursen. På bilden bredvid kan man se vilka länder som exporterar flest leksaker i dollar räknat. Sedan vill jag passa på och tipsa om en väns sida, Allt om falafel. Precis som namnet avslöjar, kan du få reda på i stort sett allt om falafel på denna sida. Här kan du läsa om historien om falafeln, du kan recept, recensioner på falafelhak i Malmö och mycket annat. Bland annat en dokumentärfilm om falafel. Sedan tänkte jag fortsätta på det lokala planet och tipsa om en annan sida med en dansgrupp i Malmö, där min flickvän Silvia dansar, nämligen BrasilSamba. BrasilSamba är en grupp som uppträder med samba, axé, afroxé, maculele, capoeira, forrô samt andra brasilianska danser -skriver de på sin hemsida. De har dansat tillsammans i ett par år och har uppträtt på festivaler, konserter, fester m.m. Om du/ni skulle behöva någonting för att liva upp festen en går det att ta kontakt med dessa tjejer (och killar). Sedan tänkte jag fortsätta ut i cyberrymden och tipsa om två sidor på temat musik. ST Musik, är en torrentsida, där man kan ladda ner musik. Givetvis kan jag inte uppmuntra er att ladda ner musik utan att betala för den, eftersom detta är olagligt, omoraliskt och ytterst förkastligt! Men i studiesyfte, för att ni ska kunna se hur denna ljusskygga verksamhet, som en miljon svenskar sysslar med fungerar, vill jag ändå visa er hur en sådan verksamhet går till. St Musik sorterar musiken i olika kategorier musik och du hittar massor med house och electronisk musik här, men även en del annat. En annan sådan sida med musik för nedladdning, är Torrentazos. Här hittar du mycket, som läggs direkt på första sidan med album covers, så att du ser lättare vad som finns. Du får stå ut med pop-ups med lätt- och/eller avklädda flickor på. För att du ska veta vad du letar efter när du ska ladda ner (vilket jag återigen rekomenderar dig att absolut inte göra) så kan du t.ex. slänga ett öga åt Dagens skiva emellanåt. Här tipsas det om bra skivor i olika kategorier dagligen.

måndag, juni 18, 2007

Sommar och sol (?)

Sommaren kom härom veckan och vi, Silvia, jag, Lasse, Salim och Mohamed passade på att njuta av solnedgången vid havet. Vi har ju privilegiet att bo på västkusten och kunna njuta av solnedgångar i havet om vädret tillåter det. Men vi åker inte dit de nyrika stockholmarna håller till på Bo01, utan vid handikappsbadet på Ribban, där man har badat sen man var liten. Dagen efter att vi var nere på stranden öppnade sig himlen och sedan tog det nästan en vecka att bli fint väder igen. Men så är det väl antar jag, i Svarje. Om nästan tre veckor ska jag och Silvia åka till Tunisien och hälsa på Salim och hans familj där, så vi lär väl få sol så det räcker där, i Afrika. Vi ska passa på att åka till Sahara när vi är där. Det lär bli kul. Och varmt.


söndag, juni 17, 2007

Kungen fick abdikera

NBA säsongen och slutspelet 2006-2007 är över för denna gången. San Antonio behövde bara 4 matcher för att ta hem trofén, på bortaplan. Lebron James och de andra (ja, vem då förresten?) föll platta i finalmatch efter finalmatch. Tredje var iof jämn, liksom sista. Men Varejao (från Brasilien) fick för sig att han skulle ta sista skottet, snurrade bort sig själv och missade. Efteråt på presskonferencen sade han att det var rätt skott att ta (!). Nej. Det var det inte. Lebron James skall skjuta. Ingen annan. Det fanns en anledning till att ni kom till final. Och det var inte någon av de 11 spelarna för utom James. I Sista matchen, när det redan var avgjort i praktiken, tog Cleveland igen ett underläge och gjorde 11-0 och förlorade tillsut med en poäng bara. Bra kämpat. Men de mötte San Antonio. Ingen av spelarna är i San Antonio var nödvändigtvis bäst individuellt. Men laget är förmodligen det bästa som finns just nu. Det kan inte vara lätt att blir utsedd till kung vid 22 års ålder och ta sitt lag till final (slå ut Detroit!). San Antonio lyckades med att stänga ner James fullständigt. Hur? Sätt 5 försvarare på honom. Cleveland och James måste få en spelare till som kan göra poäng för att avlasta James en aning. Så han slipper att göra allting själv. Grattis f.ö. till Tony Parker, för den första NBA Finals MVP trofén för en Europe.

torsdag, juni 07, 2007

Tips

Anser du dig ha koll på fotboll? Här är en kille som du kommer att ha svårt att överträffa. Kaveh Kohshahi bloggar om MFF på den svenska sidan bredsida.se som ingen annan. Kaveh har en förmåga att vara först med saker om det blåa laget och avslöja saker som de etablerade journalisterna och deras tidningar inte får reda på. Vill du ha koll på MFF så bör du hålla ett öga på denna sidan.

NBA final

Såg du match sex mellan Cleveland och Detroit i NBA slutspelet blev du vittne till något historiskt. Lebron James a.k.a. King James förvandlades från en mycket bra spelare till något helt annat. Cleveland med kungen i främsta ledet, slog ut Detroit, som alla trodde, om inte vinna allt, att de åtminstånde skulle ta sig till final utan problem. Detroit har samma spelare som 2004 när de vann NBA, fast med C. Webber istället för Ben Wallace. Cleveland har vem förutom James? Historiskt. Om du vill se finalerna live utan att betala dyra pengar för tv kanaler eller resor över atlanten kan du se dem streamade live på nätet på Myp2p.eu Det går även att se en hel del annan sport där. Man måste ladda ner något av de p2p program som finns för att kunna se på matcherna dock. Tyvär finns inga sådana till Mac. Men det går att köra Windows på sin Mac. Läs om detta i senaste Mac World. Finalerna (bäst av 7 matcher) startar idag (torsdag) nio på kvällen amerikansk östkusttid.

lördag, juni 02, 2007

Mixtape 1 If Academ

Jag har klippt ihop en liten mixtape från våran match som vi spelade i onsdags. Det är inget fancy, mest en kul liten grej. Jag hittade ett litet redskap som heter snapshot, som jag har lagt in i min blogg, som tillåter besökare att se vad som finns på andra sidan en länk. På så sätt behöver man inte öppna en ny sida för att se vad det är för sida. Man ser ett litet fönster som dyker upp med en tjuvtitt på vad som finns på andra sidan. Mycket fiffigt. I fönstret kan man även titta på film på tex youtube. Man slipper då långa laddningstider om det ligger filmer på sidan när man öppnar den. Nog om det. Snart är det sommar. Men tittar man ut ser det ut som november.