måndag, januari 22, 2007

TV att kolla på i vår

Nu slipper vi vänta längre. Tv säsongen börjar igen i USA och i Sverige. (I praktiken kommer ju alla serier som går på svensk tv från USA) Det finns visserligen undantag, som brittiska humorproduktioner av klass och svenska produktioner, som Tusenbröder och Nilecity. Men kvalité från Sverige ser man alltför sällan. Fredriks Lindström program om språk är iof sjukt bra, men när man SVT väljer att visa en serie som Snapphanarna, historielöst skit som det var undrar man. Jag blev glad när stockholm tv-bolaget SVT skulle visa Snapphanarna. Det var på tiden att sanningen skulle komma fram om folkmordet som den svenska armén utsatte skåningarna för. Men efter ett avsnitt var jag uppgiven. Vilken jävla smörja. Historielöst mög. Jag tror inte jag har läst en enda recension av serien som var bra. Hur som helst. Tills det kommer bra tv från Sverige får vi hålla oss till Amerikatt så länge.

För oss som inte har tv eller orkar vänta tills serierna når svensk tv, vilket de visserligen gör tidigt nuförtiden, är p2p-tv något av det bästa som hänt. Ser man sina serier över nätet, slipper man reklam och man slipper anpassa sig efter tvn.

Det går ett gäng serier som jag följer nu. Två av dem går på svensk tv sedan länge. Lost och Prison Break. Den första av de två startar i dagarna (i USA/nätet). När den startar upp på svensk tv vt jag inte. Lost startar igen 7 februari (USA/nätet). En serie där skaparna lyckats förstöra en väldigt bra idé genom att dra ut på det hela i all oändlighet och tappa tråden hela tiden typ.
Två andra serier som är väldigt bra, är Heroes och Rome. Serien kan ha gått på svensk tv i höstas. Den handlar om Rom, som man kan gissa av namnet, antika Rom. Den första säsongen var faktiskt väldigt bra. Kanske för att jag är en historie-fubick. Men för att vara amerikansk var den väldigt historiekorrekt. Man ska kanske tillägga att det är HBO som gör serien. De brukar göra högkvalitativa tvproduktioner. De ligger bl.a. bakom Band of brothers, som gick på svensk tv för några år sedan, Sopranos, som inte behöver någon presentation, Realtime with Bill Maher, som fick sin show inställd på ett annat bolag för att han dagarna efter 9/11 skämtade om händelserna, samt en hel del annat.

Rome (Säsong 1) utspelar sig fram till mordet på Cesar och säsong två tar vid precis efteråt med döden av republiken. Vi får följa två krigare och deras vardag kring alla historiska händelser och intriger.
Heroes handlar om ett gäng människor, som på något sätt skippat ett par steg i evolutionen och fått superhjälteliknande egenskaper, någonting som de under seriens gång börjar inse och utforska eller dölja. Så vitt jag vet går den inte på svensk tv, men den kommer säkerligen så småningom.

Ett tips om du vill ha koll på amerikanska serier är tv.com

torsdag, januari 18, 2007

Åmål

Jag slutade spela basket när jag var sexton (1997) år gammal och det blev för seriöst. Sedan dröjde det flera år tills jag rörde en basketboll igen. 2004 bodde jag i Spanien och började spela regelbundet utomhus. När jag sedan kom tillbaka till Sverige var det svårt att få till utomhusbasket som det är i Sverige med klimat och allt. 2006 på hösten började jag spela igen på Malmö Högskola. Mellandagarna 2006 åkte vi några stycken till Åmål och spelade en minicup mot lokala lag där.

Vi vann emot det bästa laget med förlorade två matcher. Men jag måste tillägga att vi åkte bil 47 mil, kom fram på natten och började dricka öl och spela kort, varpå vi inte somnade innan 4 på morgonen. Sedan gick vi upp 07.15 och spelade vid 10 tiden ungefär. Och vi hade bara en avbytare, så vi var helt utmattade. Men det var väldigt roligt.